top of page

Cselekedj időben - elérhető a darázsirtás Veszprém megye területén

Egyes darázsfajok több apró fészket építenek, míg néhány faj egy nagy, akár 80 cm átmérőjű fészket is készíthet. A darazsak gyakran fészkelnek a padlás szigetelésébe és a homlokzati szigetelésbe, sőt akár a föld alá is. A fészek mérete az egy métert is elérheti. Megelőző irtást tavasz végén, nyár elején érdemes végezni, amikor az áttelelt megtermékenyített királynők hozzálátnak a kolónia alapításához. Darázsirtás Veszprém megye területén a biztonságos otthonokért!Darázsirtás Veszprém megye - gyors és hatékony megoldás


Lódarázs

A kifejlett lódarazsak a télen elpusztulnak, kizárólag a megtermékenyített királynők telelnek át. Az áttelelt királynők április-májusban kezdik meg a kolónia alapítását. A peterakás során eleinte a királynő neveli az első néhány egyedet, melyek fejlődési ideje 21-24 nap. A fiatal dolgozók még két-három napig a sejtben maradva remegésükkel melegítik szomszédos sejtekben nevelkedő testvéreiket, így gyorsítva azok fejlődését. A faj megjelenése esetén jól jöhet a darázsirtás Veszprém megye területén is.


Kecskedarázs

A párzási időszakuk ősszel van, a megtermékenyített nőstény télen különböző rejtekhelyekbe vonul majd fészeképítését tavasszal kezdi meg. A fészket gyakran házak környékén, padlásokon és kisebb zugokba építi. Nyár közepén akár napi 250-300 darab petét is lerak, így a fészek és az ártalom is fokozott kockázatot jelenthet.


Német darázs

A leggyakrabban a talajszinthez közel vagy a talajba építi fészkét, azonban padlásokon is találkoztunk már vele. Ragadozó életmódot folytat, gyakran okoz ártalmat egy-egy fűnyírás során észre nem vett kolónia, ugyanis rendkívül agresszíven léphetnek fel az emberrel szemben. A kolónia megzavarása során tömegesen támadnak, pillanatok alatt akár 20-30 szúrás sem ritka. A darázsirtás Veszprém megye területén szükségessé válhat a faj megjelenésével.További veszélyt jelentő darázsfajok


Padlásdarázs

A padlásdarázs ragadozó életmódot folytat, kis rovarokra és pókokra vadászik, ezeket szállítják a fészekhez, velük táplálják a királynőt és a lárvákat. Ősszel a túlérett gyümölcsökből is táplálkozhatnak. A padlásdarázs fészkei világos színűek, és többnyire világos helyen: közvetlenül a talaj fölött, növények szárán, kerítésoszlopon, házak falán, igen gyakran azonban padlásokon készül. Röviddel peterakás után a legerősebb nőstény fogyasztani kezdi a többiek petéit mindaddig, míg végül ezek a nőstények már csak mint dolgozók tevékenykednek. 


Déli papírdarázs

Az előző nyáron kelt, áttelelő királynő a fészkét faüregekbe, padlásokra építi. A fészek sejtjeinek száma 250 felett is lehet. A lerakott petéket, majd a kikelő lárvákat az első dolgozók kikeléséig egyedül neveli. A lárváikat eleinte nektárral, gyümölcsnedvekkel etetik, majd különböző rovarokkal táplálják. A kifejlett példány virágnektáron és édes nedveken él.


Odafigyeléssel, elkerülhető a túlzottan költséges darázsirtás Veszprém megye területén is.  A betolakodó darazsakat távol tarthatjuk otthonunktól ha épületünket olyan rovarhálóval védjük amin a darazsak nem tudnak áthatolni. De ha már megtörtént a baj, fordulj hozzánk bizalommal, és igyekszünk a legrövidebb alatt a leghatékonyabban megszüntetni a problémát.

1 view0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page