top of page

Darázsirtás Pécs városában: az 5 legveszélyesebb faj

A darázsirtás Pécs területén is kiemelkedően fontos, hiszen a darazsak egészségügyi kártevőnek minősülnek, hiszen mikrobiológiailag az egyik legszennyezettebb élelmiszer látogatónak számítanak. Mindenevő lévén szinte bármilyen eredetű szerves hulladékra oda szállnak. Csípésük túlérzékenységet, anafilaxiás sokkot válthat ki az emberben.


Ekkor válik alkalmassá a darázsirtás Pécs városában is

A darázsirtás Pécs területén is elsősorban akkor nevezhető szakszerűnek, ha az összes eszközünk, irtószerünk és védőruházatunk alkalmas arra, hogy biztonságosan megszüntessük a darazsak által okozott veszélyhelyzetet. A megfelelő eszközökkel szinte a nap bármely szakában végezhetjük, bárhová is fészkelték be magukat a darazsak, mint például széldeszka, cserép, ablak kiugrója, redőnytok, földbe, falba stb.


A darazsak a melegebb, tavaszi időszakban kezdenek előbújni téli rejtekhelyeikről. Ezek a példányok szinte kivétel nélkül a megtermékenyített nőstények, akik keresik a fészek építésére alkalmas helyet. Végigjárják a repedéseket a falon, a redőny környékét, üregeket, fák odvát, bokrokat, vagy a földet. Ezekben az időszakokban hatékonyan még nem lehetséges az irtásuk, mert nincsen egy fix hely, amelyet darázsirtó szerrel kezelhetnénk.


Ha már kialakították a fészküket, akkor lesz hatékony a darázsirtás Pécs területén, ekkor már célzottan lehet a darázsirtást végezni. Megelőző kezelés elvégzésére azért nincsen igazán hatékony lehetőség, mert nem minden, a fészek építésére alkalmas helyet lehet darázsirtó szerrel kezelni. A házak környékén, a darázsfészek kialakításának legjellemzőbb pontjain azonban elvégezhető a megelőző darázsirtás.


Melyik darazsak a legveszélyesebb?

A kifejlett lódarazsak télen elpusztulnak, egyedül a megtermékenyített királynők telelnek át. Az áttelelt királynők április-májusban kezdik meg a kolónia alapítását. A peterakás alatt eleinte a királynő neveli az első néhány egyedet, melyek fejlődési ideje 21-24 nap. Kirepülésük után átveszik anyjuktól a lárvák táplálását, a fészek építését és őrzését. A lódarázs irtása veszélyes, szúrásuk rendkívül fájdalmas, bízza szakemberre.


A kecskedarázs párzási időszaka ősszel van, a megtermékenyített nőstény télen különböző rejtekhelyekbe vonul majd fészeképítését tavasszal kezdi meg. Szúrása fájdalmas. Tömeges előfordulása esetén akár a teljes padlástér, udvar kezelése is szükséges lehet ugyanis jelenlétük rendkívül zavaró lehet egy kerti sütögetés vagy baráti összejövetel során.


A német darázs leggyakrabban a talajszinthez közel vagy a talajba építi fészkét, azonban padlásokon is találkoztunk már vele. Ragadozó életmódot folytat, gyakran okoz ártalmat egy-egy fűnyírás során észre nem vett kolónia, ugyanis rendkívül agresszíven léphetnek fel az emberrel szemben. A kolónia megzavarása során tömegesen támadnak, pillanatok alatt akár 20-30 szúrás sem ritka. Irtásukhoz ajánlott szolgáltatás a darázsirtás Pécs városában.


7 views0 comments

留言


留言功能已關閉。
bottom of page